Arkisto‎ > ‎

1999

ZOO MC:n toimintaa ja tapahtumia 1999

 • MP-99 moottoripyöränäyttely (ZOO MC:n osasto)
 • Vuosikokous (27.2.1999)
 • Minä+Moto=1 (14.-16.5).1999
 • Synttäriajelu 19.7.1999
 • 7. Pokeriajo 28.-29.8.1999
 • Pikkujoulut 3.12.1999

Minä+Moto=1 (14.-16.5.1999), Nummelan lentokenttä

ZOO MC:n järjestyksessä jo 10. Minä+Moto=1 tapahtuma järjestettiin perinteitä vaalien Nummelan lentokentällä ja Airmotel:in suojissa. Allekirjoittanut eli webmaster oli paikalla kolmatta kertaa peräkkäin, mutta pyörä oli vaihtunut viimevuotisesta, joten siinäpä taas haastetta kerrakseen.Arviolta noin puolet osallistujista (yhteensä n. 55 henkilöä + 12 kouluttajaa) oli saapunut perjantai-iltana pyörien katsastukseen, mutta itse saavuin omia perinteitäni noudattaen vasta lauantaiaamuna. Sää oli mitä kaunein, mutta erittäin kylmä vielä aamutuimaan. Siispä kuppi kuumaa muiden seurassa.Harjoitusohjelma oli vuosien myötä koeteltu ja hyväksi havaittu eli jako kahteen, puolet radalle ja puolet luokkaan. Alkuseremonioiden jälkeen lähdettiin hakemaan tuntumaa omaan pyörään ajamalla pari kierrosta metsäpolulla helpossa maastossa. Pölyn hälvettyä aloitettiin pyörän käsittelyharjoitukset radalla, jossa ohjelmaan kuuluivat hidasajo, pujottelu eriasteisilla keilaradoilla, ympyräajo erikokoisissa ympyröissä sekä porttipujottelu. Harjoituksia tehtiin kouluttajien johdolla noin kuudella eri suorituspaikalla. Ja sitten jo syömään!

Lounasta sulatellessa kuuntelimme vinkkejä turvallisesta ajamisesta ja riskien tunnistamisesta. Yhteistuumin päättelimme, että oikea asenne, valppaus ja tilannenopeus ovat erityisen tärkeitä. Myös omat ja pyörän rajat on syytä tuntea, unohtamatta ympäristön havainnointia. Liikenteessä selviytymisen perustekijät ryhmiteltiin seuraavasti: 1) asialliset varusteet ja pyörän kunnosta huolehtiminen (ajoonlähtötarkastus), 2) riittävät ajokin hallintataidot ja liikennetilanteiden ymmärtäminen (tilannenopeus, ajoetäisyys), 3) ennakointi ja suunnitelmallisuus, joista muodostuu ns. pelivaraa.Selkeästi oman rupeamansa muodostivat Minä+Moto jarrutusharjoitukset, joita tehtiinkiin ahkerasti kuivan kelin vallitessa. Aloitusnopeus oli kaikille 40 km/h ja sitä nostettiin 60, 80 ja 100:aan jarrutustuntuman (ja itseluottamuksen) parantuessa. Lukuisat mallisuoritukset (mm. simuloitua ”Scaniaa” päin ajaminen) kertoivat karua kieltään siitä, että pienikin lisäys nopeudessa ja/tai väärä jarrutustekniikka pidentävät jarrutusmatkaa huolestuttavasti. Harjoitusten lomassa varikolla taivasteltiin takakumien väistämätöntä uudelleensyntymistä osana kiitoradan pintaa.Ennen päivällistä kertasimme vielä lyhyesti kaarreajon teoriaa ja ajolinjoja luennolla “Mutkat suoriksi”.

Kaarreajoharjoituksissa radalla tuppasi välillä olemaan hieman ruuhkaa. Harjoitus muodostui luonnollista kaarteista sekä osittain keiloilla tehdyistä, toisiaan seuraavista s-mutkista. Radalla oli luonnollisesti ohituskielto, mutta kuten elävässäkin elämässä, poikkeus vahvistaa säännön. Eli aina joku pyrki ohi, vaikka radalle oli uutuutena tehty ohitushaluja hillitsemään myös “tv:stä tuttu shikaani”.Ainakin miesten sauna oli aluksi hieman kylmä, mutta sen lämpenemistä odotellessa katselimme pahaenteisen oloista jääkiekon 1. MM-finaalia, jossa tsekit antoivat tuta. Ohjattu jääkiekon katselu jatkui myös saunan jälkeen Airmotel:in ravintolassa, johon oli pyynnöstämme saatu TV. Surkea ottelu kaiken kaikkiaan.

Sunnuntai valkeni yhtä kauniina kuin lauantai ja jopa aika lämpöisenä. Aamiaisen jälkeen käsittelimme jälleen turvallisuutta liikenteessä. Riskien tunnistamiseksi kertasimme nopeuden vaikutuksia sekä erityisesti tiettyjä fysiikan käsitteitä kuten painopistettä, hyrrävoimaa ja kitkavoimaa.

Ennen lounasta ulkona jatkettiin kaarreajoharjoituksia ja opeteltiin vastaohjauksen käyttöä.

Viimeisenä harjoituskokonaisuutena radalla olivat erilaiset väistöt hätätilanteissa. Siis esteen ylittäminen, nopea väistö (ilman jarrutusta) sekä hätäväistö (väistäminen yhdistettynä jarrutukseen). Hätäväistö kuulunee monen kurssilaisen “lempiharjoituksiin” vastedeskin!

Tapahtuman päätteeksi kaikki saivat todistuksen suorituksestaan ja päälle hörpittiin kahvit kuinkas muuten. Useimmilla tuntui olevan kiire seuraamaan formulakisoja sekä lopun alkua eli jääkiekon toista MM-finaalia eikä siitä sen enempää! Onneksi Minä+Moto on edelleenkin YKKÖNEN!

11. Synttäriajelu 19.7.1999

Kokoonnuimme tuttuun tyyliin Paavo Nurmen patsaalle Stadionin kentälle klo 18.30, josta lähdimme 32 kerholaisen voimin huristelemaan Lohjansaarta kohti. Määränpäänä siinsi Alitalon omenaviinitila, Ciderberg Oy.


Alkumatkalla letkamme pääsi katkeamaan muutamaan kertaan, mutta moottoritiellä saimme aikaan yhden pitkän ja komeasti mutkittelevan ketjun. Menomatka tapahtui suorinta tietä Lohjansaareen. Kotiviinitilan myymälä menee kiinni klo 20.00 ja sitä ennen piti ehtiä. Viimeinen kilometri taittui pientä hiekkatietä hyppyytellessä. Maisemat Lohjansaaressa olivat mahtavat. Perillä meitä odotti luonnonkaunis pihamiljöö, jossa ensimmäiseksi vastaan tulivat tilan koirat.
Saatuamme kaikki pyörät nätisti riviin ja vähennetyämme hieman vaatteita siirryimme sisätiloihin nauttimaan kahvia ja pullaa. Paikanpäällä emme päässet pahemmin maistelemaan paikan antimia, kun oli vielä kotimatkakin edessä. Onneksi saimme käydä kotiviinitilan myymälässä hankkimassa kotiinviemisiä. Ostettavaa oli jos minkä makuista. Ciderberg valmistaa tilan omista omenoista viinejä, siideriä ja likööriä sekä valkoherukka- ja mustaherukkaviinejä ja metsävadelmalikööriä.

 
 


Kahvihetken jälkeen siirryimme pihalle jutustelemaan ja nauttimaan pihapiirin rauhasta. Jotkut kerholaisista kävivät myös tutustumassa tilalla oleviin erilaisiin eläimiin, kuten hevosiin, vuohiin, lampaisiin, sikoihin, kaneihin, kissoihin ja koiriin.

 
 


Kiitettyämme tilanomistajia lähdimme kotimatkalle. Muutamat kerholaiset lähtivät jo omia aikojaan kotiin, mutta loppurevohka jakautui kutakuinkin kahtia. Ensimmäinen porukka n.12 kerholaista lähti mukavan juoheata vauhtia ajellen Siuntion, Lapinkylän ja Kauklahden kautta Kehä Kessalle. Toinen poppoo tuli ”hieman” vauhdikkaammin ja he olivatkin jo vastaanottamassa meitä nautiskelijoita Kessalla. Lähemmäs puoltayötä taisi kaikilla mennä ennen kuin olivat kotona.


Voimme lämpimästi suositella pientä iltapäiväajelua Lohjansaareen; ajelun jälkeen voi sitten maistella pullojen maukkaita sisältöjä sohvan nurkassa löhöillen!


7. Pokeriajo 28- 29. 8. 1999

Seitsemäs Pokeriajo oli myös vuosituhannen viimeinen. Rasteja oli ympäri Lounais-Suomen. Liikkeellä oli älyttömän hyvä porukka. Sää oli aluksi kehno mutta parani loppua kohden. Illalla saimme nauttia jo auringonpaisteesta.

Tämän vuoden Pokeriajo oli minun ensimmäiseni. Olin saanut lainaksi MP- kouluta NX: n (Allekirjoittanut kiittää Matti Kaartista.). Lähdön viivästyttyä hiukan rankkasateen vuoksi ajoimme ensimmäiselle rastille Hyönölään moottoritietä.

Brynolf Poutasen lähikaupalla odottelikin Ykä ja VFR. Ei ole mikään sattuma, että Ykä seisoi kyseisellä rastilla, jonka paikka ja musiikki oli tarkoin valittu. Korttikäsikin alkoi lupaavasti kuninkaalla. Toinen rasti oli Koski TL:ssä, jossa Jere piti kortteja lämpiminä. Kolmannelle rastille Lappiin olikin jo pidempi matka. Varsinkin jos ajoi pienen mutkan kautta, niin kuin me teimme. Paikan päällä Raine järjesti taukojumppaa; kävelimme n. 100 metriä katsomaan Kirkonlaattia. Nelosrasti ja Reposaari. Teppo odotteli paikallisten merimiesten kanssa, jotka viihdyttivät häntä ahkerasti. Näin ensimmäistä kertaa tuulivoimalan. Jännää!

 
 

 
 

Viitosrasti oli maaseutumatkailutila Koivumäki, missä myös yövyimme. Korttikäteni oli tyhjää täynnä, eikä Alponkaan pakasta tullut mitään pelastavaa. Ainoa toivoni oli, että huonoinkin käsi palkitaan. Viimeistenkin hiekanharmaiden kaksipyöräisten saavuttua olikin jo ruoka-aika. Ruoka oli todella hyvää: erilaisia salaatteja, sillejä, lihapataa, silakoita, kiisseliä ja kaiken kruunasi kakkukahvit. Nam!


Ruuan jälkeen naiset valloittivat saunan. Siellä oli ovela ”löylynheittovehje”. Seinässä oli laari johon laitettiin vettä. Vesi valui putkea pitkin suihkun näköiseen suuttimeen, joka sitten ”suihkutti” vettä kiukaalle. Uskaliaimmat kävivät jopa uimassa.

 
 
 


Saunan jälkeen oli palkintojenjako, joka viivästyi hiukan, koska osa miehistä viihtyi saunassa odotettua paremmin. Viime vuoden jumbo oli tämän vuoden voittaja: Matti Kaartinen. Nekku oli kakkonen todella pienellä erolla.

Huonoimman käden sarjan voitti Esa Haanperä. Harri olisi oikeasti ollut voittaja, mutta hän jääväsi itsensä; jalo teko palkittiin lippiksellä. Tabel Janne sai myös lippiksen, lohdutukseksi siitä, että hänen pyöränsä oli hajonnut matkan varrelle. Itsekin sain lippiksen kun olin antanut palautetta Alpolle siitä, ettei kerho ollut muistanut syntymäpäivääni.

 
 

 

 
 

Isäntäväen suosiollisella avustuksella saimme illalla nuotion pystyyn. Sen ääressä oli mukava jutella ja grillata makkaraa.

Kotimatkalle lähdettiin yksin tai pienissä ryhmissä. Toiset ajoivat suoraan kotiin toiset vähemmän suoraan. Tiettävästi kaikki kuitenkin ovat löytäneet kotiin.

Minulla oli ainakin hauskaa. SUURI kiitos järjestäjille!

-Virve


Kerhon pikkujoulut 3.12.1999

Kerhon pikkujoulut vietetään Millenium 2000-bileinä perjantaina 3.12.1999 klo 19 alkaen Nuorten Liikennetoimintakeskuksessa (Paavo Nurmenkuja 1, Kisahallin talo).

 • buffet klo 19-22 (ei sittenkään ihan jouluista ruokaa)
 • upea yllätyksellinen space-ohjelma
 • humanoideja
 • omaa(kin) kerosiinia saa tuoda
 • asu vapaa


Hinta 50 mk, kutsu on avec, tervetuloa!

Vp 30.11.1999 mennessä!
Annu puh. 0400-600421
Anne puh. 040-5689406
Iitu puh. 040-7251616

Yhteistyössä: HelRC ZOO MC Ducati